Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

MUSETELUL ( Matricaria Chamomilla

            Musetelul este una dintre cele mai populare plante medicinale. Este o planta ierboasa, frumos mirositoare care se gaseste in zonele de campie, de pajisti, la margine de drum, in locuri insorite sau pe terenuri sarate. In unele regiuni din tara il mai gasim si sub numele de MAMORITA,                      MARAIUL-CAIINELUI, MATRICEA, MORUNA, MUSETE-DE-CAMP, ROMAN, ROMASCA, ROMANITA. Se dosebeste de alte specii asemanatoare prin mirosul imbietor al florilor, cu diametrul intre 0,5 - 0,8 cm al inflorescentelor si prin mijlocul curbat al florilor, de culoare verde-galbui inconjurat de petale albe. De la musetel se recolteza florile( Flos Chamomillae ) in iunie si iulie.
            Florile de musetel contin matricarina si matricina, un mare numar de flavonoizi, glucozide cat si fitosteroli si acizi grasi. Uleiul volatil obtinut din florile de musetel are un continut ridcat de camazulena si bisabolol.
          Romanita este mult apreciata pentru o intreaga serie de proprietati terapeutice, cum ar fi : actiunea antispastica, antiinflamatoare, carminativa, antialergica, epitelizant s. a. .Datele experimentsle arata ca bisabololul poate inhiba dezvoltare ulcerului de stres, a celui provocat de indometacin sau alcool etillic. Mai mult decat atat, musetelul are actiune cicatrizanta. Un alt efect remarcabil este acela de inactivare a toxinelor bacteriene,  in special a stafilococilor si a streotococilor. Musetelul are si actiune imunostimulatoare.
          Musetelul este foarte eficient in diverse afectiuni ale organelor digestive. Astfel, bisabololul este eficient in combaterea crampelor intestinale, datorita proprietatilor sale antispastice. Musetelul este indicat si in  tratamentul anumitor afectiuni ginecologice cum ar durerile menstruale, precum si pentru scurtarea perioadei de lauzie. In tratamentul unor stari inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei gastrice este bine sa adaugam in reteta noastra musetelul. Acesta mai este indicat si in sezonul rece pentru prevenirea racelilor sau gripei.
          Pentru preparea infuziei de musetel se foloseste 2-3 lingurite de flori la o cana de apa fierbinte. Se lasa la infuzat 10-20 de minute si se beau 2-3 cani pe zi. Infuzia astfel preparata este indicata in : gastrite, ulcer gastric si duodenal, diaree, colite, entercolite, recto-colite, infectii urinare, acnee, pentru stimularea functiei hepatice, a poftei de mancare, pentru combaterea durerilor abdominale de natura spastica, pentru durerile premenstruale, pentru prevenirea gripei si guturaiului.
          In gingivite si stomatite se va folosi o infuzie din 3 lingurite de flori de musetel la o cana cu apa; infuzia calduta (aprox. 4o grade C) se tine in gura 3-5 minute de 4-5 ori pe zi(se poate folosi si sub forma de gargara prelungita). Gargara cu infuzie concentrata de musetel se indica si in amigdalie, afte bucale(sunt leziuni localizate predominant la nivelul cavitatii si au o incidenta ridicata in randul populatiei) sau pentru dezinfectarea gurii.
          Pentru uz extern se recomanda cataplasmele care constau din comprese imbibate intr-o infuzie concentrataaplicate pe pielea afectata. Cataplasmele cu musetel sunt indicate in : ulcere varicoase, hemoroizi, externi conjunctivite, eritemele fesiere simple a;e sugarilor si copiilor mici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu